Vesikiertoinen ja sähköinen lattialämmitys – hinta ja asennus

Vesikiertoinen lattialämmitys

Vesikiertoisessa lattialämmityksessä lämmitetty vesi kiertää putkistossa lattian alla. Veden lämmittämiseen voidaan käyttää kaukolämpöä tai erillistä lämpökattilaa. Lämmitysjärjestelmän ydin on lattiavalun sisällä oleva putkisto, joka voi olla kokonaan muovia tai se voi olla kuparinen putkisto, joka on päällystetty muovilla.Vesikiertoisen lattialämmitysjärjestelmässä putki on asennettuna 15-30 senttimetrin välein. Välin suuruuteen vaikuttaa lämpötehon tarve. Putkisilmukka on yhteydessä jakotukkiin, jossa säädellään eri alueille siirtyvää vesivirtaa. Jakotukissa on säätöventtiili lämmityksen säätämistä varten. Tätä säätöventtiiliä voidaan yleensä ohjata huonetermostaatin avulla.

Vesikiertoisen lattialämmityksen hinta asennettuna vuonna 2012 on noin 22-28 euroa / m2. Hinta on suuntaa antava. Eli jos vesikiertoinen lattialämmitys halutaan 100 neliömetrin pinta-alalle asuntoon, hinnaksi sille asennettuna voi tulla noin 2200-2800 euroa.

Sähköinen lattialämmitys

Sähköinen lattialämmitys tai oikeammin sähkötoiminen lattialämmitys toimii lattiavalussa olevan lämmitettävän kaapelin avulla. Vastuksena toimiva kaapeli saadaan lämpenemään sähkövirran tehohäviön avulla. Termostaatin avulla voidaan säätää lämmityksen voimakkuutta.

On olemassa niin sanottua yö- ja päiväsähköä. Yöllä sähkö on halvempaa ja sitä voidaan varata lattialaattaan. Yösähkön käyttäminen vaatii suuren lattialaatan.

Rivi- ja kerrostaloissa sähkötoimista lattialämmitystä käytetään monesti kylpytiloissa. Kuitenkin, jos kerros- tai rivitalon lattialämmitys koko asunnon pinta-alalta hoidetaan sähköisellä lattialämmityksellä, se tulee pitkässä juoksussa huomattavasti kalliimmaksi kuin kaukolämmöllä toimiva lattialämmitys.

Väärä lattialämmitys maksaa lomamatkan verran

Keskustelu: Vesikiertoisen lattialämmityksen hinta asennettuna

Mukava lattialämmitys sähköllä